maanantai 9. maaliskuuta 2015

#MeKorjaammeSen

Vasemmistoliiton vaali-slogan on Me korjaamme sen. Vasemmisto aikoo jälleenrakentaa hyvinvointivaltion ja pistää talouden kuntoon elvyttämällä. Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Mitkä asiat pitää tehdä toisin, jotta hyvinvointivaltio säilyy ja talous saadaan tasapainoon?

Taloutta voidaan tasapainottaa joko leikkaamalla menoja tai lisäämällä tuloja. Menoleikkauksia on kokeiltu koko tämä hallituskausi, ja Suomen taantuma vain jatkuu ja syvenee; BKT pienenee, työttömyys kasvaa, leipäjonot pitenevät ja yleinen toivottomuus ja näköalattomuus valtaa ihmiset. Näin ei voi enää jatkua!.

Raha on aina rahaa!
Professori Heikki Patomäki on
julkaissut oman elvytyslistansa http://patomaki.fi/2015/03/patomaen-elvytyslista/
jossa on leikkauslistojen tyyliin listattu elvytystoimenpiteet ja niistä koituva hyöty kansantaloudelle.

Työttömyys on meillä kohta jo 90-luvun pahimpien vuosien tasolla. Jostakin syystä tähän ei tunnu olevan halua puuttua. Työttömyyden kasvu kasvattaa julkisia menoja, lisää palvelujen tarvetta ja aiheuttaa valtion velkaantumista. 
Työllisyyttä ei saada kasvatettua, jollei tehdä asioita eritavalla kuin tähän asti. Kotimaan markkinat on saatava vetämään, ja tämä tarkoittaa ihmisten ostovoiman lisäämistä. Yrittäjyyttä on tuettava niin, että yrittäjän on kannattavaa perustaa yrityksensä Suomeen eikä Viroon. Tämä onnistuu ALV-tilityksen alarajan reilulla nostolla sekä sillä, että myös yhteisövero on progressiivinen. Lisäksi yrittäjä maksaisi veronsa vasta siitä tuloksesta, jonka hän nostaa itselleen yrityksestään. Nythän yrittäjä maksaa ennakkoveron, jolla ei välttämättä ole mitään tekemistä yrityksen tuoton kanssa.

Yhdessä me korjaamme sen!
Ansiosidonnaisen päivärahan kesto on 500 päivää, ja näin sen pitää ollakin. Mikäänhän ei kuitenkaan estä muuttamasta tilannetta siten, että henkilö, joka aloittaa yritystoiminnan, on oikeutettu tähän päivärahaan. Jos yritys rupeaa tuottamaan ennen kuin 500 päivää on kulunut, yrittäjä maksaa normaalisti verot tuloistaan, johon siis lasketaan myös päiväraha. Näin saadaan byrokratiaa taas pienemmäksi, kun ei tarvitse erikseen hakea starttirahaa, ja samalla aloittelevalla yrittäjällä on tiedossa tietty kuukausitulo, jolla voi ostaa leivän pöytään. Ei maksa sen enempää kuin nykyinen käytäntökään, ja työllisyysastetta saadaan nostettua sekä ihmisiä pysymään työn syrjässä kiinni.

 Seuraavan hallituksen on myös uudistettava verotusta siten, että kaikki tulot verotetaan samalla progressiivisella taulukolla. Raha on aina rahaa, tulee se sitten otsikolla eläke, työmarkkinatuki, palkka tai pääomatulo. Näin voidaan luopua Kelan etuuksien verottamisesta, ja iso osa ihmisistä pääsee pois toimeentulotukiluukulta. Tämä on sitä Kokoomuksen peräänkuuluttamaa toimintojen tehostamista ja turhan byrokratian purkamista. Vuoden 2017 alusta perustoimeentulotuki siirtyy Kelaan, jolloin on aivan järjetöntä, että Kela maksaa ensin työmarkkinatuen, josta pidättää 20 % veroa, ja tämän saman rahamäärän myöntää sitten toimeentulotukena erillisellä hakemuksella. Järki hoi!


Mikäli Vasemmistoliiton veromalli toteutettaisiin, alle 10.000 euron vuosiansiot olisivat verottomia. Tämä vähentäisi kuntien ja valtion toimeentulotukimenoja 115 miljoonalla eurolla vuodessa, ja helpottaisi myös byrokratiaa ja ihmisten luukuttamista.


Tiedän, että kokoomuslaiset ja muut rikkaat väittävät, että tällainen verouudistus aiheuttaisi sen, että rikkaat siirtäisivät omaisuutensa pois Suomesta ja yritykset voittonsa veroparatiiseihin. Nämä vuodot on mahdollistu tukkia verosuunnittelun kieltämisellä ja maakohtaisella kirjanpidolla. Kyse on vain siitä, mitä halutaan tehdä. Ihmisethän tähän astikin ovat lait laatineet, joten he voivat ne myös muuttaa.

 Harmaan talouden takia valtiolta jää saamatta arvion mukaan 15 miljardia euroa vuodessa verotuloja. Jo pelkästään tämän rahan saaminen valtion kirstuun tekee kaikki menoleikkaukset turhiksi. Keskitetään siis voimat harmaan talouden kitkemiseen.

Monet puolueet ja päättäjät ovat huolissaan siitä, että mikäli velkaantuminen ei lopu, jätämme lapsillemme ja lapsenlapsillemme perinnöksi velkojen takaisin maksun. Minä haluan, että lapseni ja lapsenlapseni voivat elää hyvinvointivaltiossa myös kasvuvuotensa ja että heillä on tulevaisuus turvattuna. Mikäli jatkamme leikkaustiellä, lapsemme eivät ole fyysisesti ja henkisesti siinä kunnossa, että he koskaan pystyisivät maksaamaan velkoja pois. Koulutus ollaan rapauttamassa, nuorisotyöttömyys kasvaa kohisten, mielenterveysongelmat lisääntyvät, mutta niiden hoitoon ei satsata. Joka päivä viisi alle 30-vuotiasta nuorta aikusta saa eläkepäätöksen mielenterveysongelmien takia. Onko meillä varaa tähän?

Velkaa ei pidä nähdä mörkönä, sillä tosiasiahan on, että yksikään valtio ei ole velaton eikä niitä velkoja makseta ikinä pois kokonaan. Totta on, että korkojen maksuun menee paljon rahaa, mutta tällä hetkellä korot ovat jopa negatiivisia, joten velan ottaminen lisää valtion varallisuutta.

Nostetaan siis Suomi suosta kovalle maaperällä aidolla ja rakentavalla yhteistyöllä uudelta ajattelupohjalta.



#Solantera #MeKorjaammeSen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti