perjantai 2. tammikuuta 2015

Alkoholipolitiikka Suomessa

Jälleen keskustellaan alkoholiveron nostosta ja ravintoloiden, lähinnä yökerhojen, aukioloaikojen lyhentämisestä. Tällä tavalla halutaan raitistaa Suomen kansa.
Raitistamista yritettiin myös lähes 100 vuotta sitten kieltolain avulla.
Suomalaiset eivät raitistuneet, mutta harmaa talous sai aivan uusia ulottuvuuksia salakapakoiden kautta. Viinaa tuotiin tynnyreittäin Virosta.

Ihmiset joivat Virosta tuotua viinaa valvomattomissa olosuhteissa. Tässä on mielestäni jotakin tuttua!

Terveyden- ja hyvinvointilaitoksen tilaston mukaan alkoholijuomien kokonaiskulutus oli 11,6 litraa 100-prosenttista alkoholia 15 vuotta täyttänyttä asukasta kohti vuonna 2013.

Kokonaiskulutus on pysynyt ennallaan vuoteen 2012 verrattuna. Tilastoidun alkoholin osuus on 78 % käytetystä alkoholista ja tilastoimattoman 22 %. Tilastoimaton kulutus kasvoi arviolta noin 12 prosenttia vuodesta 2012.

Tämä johtuu alkoholijuomien matkustajatuonnista, josta valtaosa tuodaan Virosta.

Ravintoloissa ja muissa anniskelupaikoissa alkoholista kulutetaan noin 11 %. Tämä osuus pienenee koko ajan. Vuonna 2004 anniskelukulutus oli noin 1,7 litraa 100-prosenttista alkoholia 15 vuotta täyttänyttä asukasta kohti, kun se vuonna 2013 oli enää noin 1,3 litraa.

Nämä tilastot kertovat mielestäni selvää kieltä siitä, että meidän alkoholipolitiikkamme on aivan väärän suuntaista.

On turha kuvitella, että nostamalla veroja ihmiset joisivat vähemmän. Viron valtio kiittää meidän päättäjiämme ja naureskelee partaansa hölmöyttämme. Viro saa tuotot, ja me maksamme haitat.

Mietitäänpä hetki tilannetta, että yökerhot sulkevat ovensa klo 1 yöllä. Käytännössähän tämä tarkoittaa sitä, että suurin osa yökerhoistamme joutuisi sulkemaan ovensa lopullisesti ja työntekijät jäisivät työttömiksi. Jokainen, joka on joskus yökerhossa käynyt, tietää, että työntekijät siellä ovat nuoria, harvemmassa paikassa on yli 50-vuotiaita baarimikkoja. Nuorisotyöttömyys on meillä tällä hetkellä jo monilla paikkakunnilla lähes 25 %, pitäisikö tätä vielä lainsäädännöllä väkisin lisätä?

Missä on meidän nuorisotakuumme? Miksi vain yökerhojen osalta pitäisi palata 80-luvulle? Laitetaan kaupat kiinni arkisin klo 17 ja lauantaisin klo 13. Sunnuntaisin ei yksikään kauppa saa olla auki. TV-ohjelmat loppuvat viimeistään klo 22 ja ohjelmaa tulee kahdelta kanavalta.

Kyllä päättäjien on tajuttava, että paluuta menneeseen ei ole ja koko yhteiskuntamme rytmi on muuttunut. Mikseivät sitten ihmisetkin saisi viettää myöhempään siirtynyttä vapaa-aikaansa ravintoloissa ja yökerhoissa?

                                                                                                                     Suomessa on, vähän tilastoinnista riippuen, noin 10 % alkoholin ongelmakäyttäjiä. En usko, että yksikään heistä raitistuu viinan hintaa nostamalla tai yökerhojen aukioloaikoja suitsimalla.

Kyllä työ täytyy tehdä muualla eli meillä on satsattava sekä valistukseen että korjaavaan työhön. Suurin osa suomalaisista on oppinut nauttimaan alkoholista ja hyvästä seurasta, mikseivät he saisi siirtää tätä käyttäytymismallia seuraaville sukupolville?

Mikäli alkoholiveroa laskettaisiin ja ravintoloitsijat voisivat ostaa juomat tukkuhintaan, valtio voittaisi kokonaisverotuloissa. Ei Viroon kannata lähteä, jos juomat ovat kotialkossa saman hintaisia eikä kotiin kannata jäädä juomaan, jos ravintolat pystyvät myymään juomia nykyistä halvemmalla.

Tällä tavalla saataisiin lisää työpaikkoja Suomeen ja ennen kaikkea verotuloja.
En ymmärrä, mikseivät kansanedustajamme pysty tai halua nähdä päätöksiensä kokonaisvaikutuksia vaan aina tuijotetaan pelkkiin lillukan varsiin.

Helppoja ratkaisuja ei ole, sen ymmärrän, mutta ei pidä myöskään tehdä päätöksiä, joilla kokonaistilannetta vain huononnetaan.

1 kommentti:

  1. Porvarien näkemyshän on ollutaina mustavalkoista joko tai ei mitään siltä väliltä. Jo 1700 luvulla kuului huvit pelkästään kuninkaallisille ja ylimystölle ei rahvaalle. Rhvaan huvi oli työ ja huvituksistahan ei tarvii maksaa mitään. Tänä päivänä edelleen parempiosaiset eli rikkaampi väestö yrittää saada statukset siihen että on ylimystö ja rahvas. Ainoa keinohan tähän on voin että rahvaalla ei ole varaa huvituksiin. Tänä päivänä eselleen vähempiosaisten huvi on työ(ttömyys) jotka tietysti itse maksavat työttömyytensä ja ne jotka vielä saavat tehdä rehellistä työtä auttavat maksamisessa verojen muodossa.
    omaisuus ja osinko verotuksiinhan on kielletty koskemasta vaikka sieltähän sen rahan sais helpommalla tai siis siellähän se raha on. yritykset on ulkomaisia joten nehän ei tuo veroeuroja suomeen. Tämän päivän ylimysto ja kuninkaalliset on osakkeenomistajat ja ulkomaille yrityksensä siirtäneet.

    VastaaPoista