sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Työttömyys ja sen hoito


Kaikki tahot ovat sitä mieltä, että työttömyyden hoito on yksi tärkeimmistä asioista, jotta Suomen talous saadaan tasapainoon. Valtio ja kunnat tekevät tahollaan töitä työttömyyden vähentämiseksi, mutta tulokset ovat kehnonlaisia.

Valtio antoi TE-hallinnolle 60 miljoonaa euroa nuorisotakuun toteuttamiseksi. Ainakin Pirkanmaalla nuorisotyöttömyys on vain noussut. Kunnat eivät saaneet senttiäkään, vaikka kuntien merkitys nuorisotakuun toteuttamisessa on todella suuri. Kunnissa nuoret tunnetaan, tunnetaan myös yritykset ja yhteisöt, joista työpaikkoja voitaisiin löytää. TE-hallinnon palvelut siirrettiin kauas monista kunnista ja asiat hoidetaan keskitetysti joko Tampereella tai verkossa. Nuori, jos kuka, tarvitsee useimmiten rinnalleen elävän ihmisen, jonka kanssa voi asioistaan keskustella ja etsiä yhdessä ratkaisuja.

 Valtio, tässä tapauksessa TE-hallinto, poisti samanaikaisesti työmarkkinatukiharjoittelumahdollisuuden. Tämä harjoittelu mahdollisti aikanaan monen nuoren pääsyn töihin antamalla heille mahdollisuuden näyttää työnantajalle osaamisensa. Varsinkin vastavalmistuneet ilman työkokemusta olevat nuoret hyötyivät tästä. Työkokeilu ei täytä tätä tarvetta vaan nyt nämä nuoret joutuvat olemaan työttöminä niin kauan, että ”oikea” työpaikka löytyy tai heidät ohjataan kuntouttavaan työtoimintaan.

Paljon tehdään työttömyyden hoidon saralla yhteistyötä kuntien ja TE-hallinnon välillä. Enää tämä ei vain riitä, vaan nyt olisi yhteistyön sijaan ruvettava tekemään asioita yhdessä. Tällä tavalla voitaisiin esimerkiksi purkaa valtion asettamia byrokraattisia hidasteita ihmisten työllistymisen tieltä ja asiat saataisiin sekä yritysten, työttömien, kuntien ja valtion kannalta sujumaan siten, että kaikki tahot hyötyisivät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti